söndag 31 januari 2010

Samling

Samling; Det allmänna begreppet när barnen samlas ser olika ut beroende på vilken pedagog som håller i den. Mina samlingar brukar på barnens begäran innehålla någon eller några flanosar. Vi har några favoriter vilka jag ska dela med mig av så småningom. Det absolut viktigaste för barnen är att få ta ner bilderna och lägga tillbaka dem i plastfickan. Det är ett kanonbra tillfälle att lära sig vänta på sin tur. Öva på färger, prepositioner, rim, siffror eller vad man nu vill att barnen ska öva på.
- Kalle, vill du ta ner bilden av det som rimmar på spis.
- Lotta, vill du ta ner bilden av det blå tåget.
- Kalle, kan du ta ner bilden som sitter under den som rimmar på natt.
Ju äldre barn desto mer invecklade uppdrag vill de ha.
Att ge barnen enkla uppdrag utifrån ålder hjälper oss att öka ordförståelsen hos dem och vi pedagoger kan se om barnen förstår vad vi menar, så vi vet vad vi ska öva på.
En fantastisk saga av Eric Carle handlar om den hungriga larven. Den finns på flera olika adresser på nätet att skriva ut som flanosaga. Det är bara att printa ut, klippa, laminera och fästa flano kartong bakom (Häftkuddar fungerar bäst) så har ni en saga som är rolig, lärorik, och en inledning till många diskussioner.
Här finns veckodagarna, siffror, frukter, bär, larvens utveckling, matens betydelse
Ja det finns mycket information att hämta från denna lilla saga. Jag har läst den så många gånger så barnen kan någon gång få se den på YouTube, att den där läses på Engelska spelar ingen roll den är underbar som den är. Texten är lätt att anpassa efter bilderna annars kan man låna den på Biblioteket.
Här finns DLTK:s version Här finns Kizclub;s version som man kan använda för lite äldre barn (4-5 år)
Här finns YouTube där ni söker på The very hungry catepillar.
Ha lika kul som jag när ni tittar.
Ha det gott för den här gången

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar