söndag 28 februari 2010

BockarnaBruse


För många år sedan ägnade vi några arbetsplatsträffar till att göra en sagoväska.
Tanken var att den skulle finnas i enheten och kunna lånas av oss som jobbade i verksamheten. Vi dekorerade en gammal gul resväska och fyllde den med skumgummi figurer, målade sidentyger som skulle fungera som ridå, ängar floder skog..mm.
För några veckor sedan letade en kollega upp den gamla reliken och gissa om vi haft kul på förskolan. Nu kör vi teater varje torsdag för hela huset, alla som vill komma är välkomna. Väskan innehåller material till ca fem olika sagor. Jag och några av barnen tillverkade en säng av en dockförpackning. Vi klippte madrasser av filt sedan fick en grön glaskula bli ärta då de riktiga var för små för att synas så väl. Så i torsdags spelade jag Prinsessan på ärten. Tänk vad vi kan. Jag kan inte skryta med att vara något teater ess men jag måste säja att det går bättre och bättre.
Första teater tillfället spelade jag De tre bockarna Bruse. Det är en saga som kittlat fantasin hos många barn i flera generationer. Dessutom tränar den prepositionerna över, under. Matematiken tränas med liten, stor, mittemellan.
Jag har läst bockarna som flanosaga i många år och i många olika versioner. Den är jättepoppis. Men att spela den som dockteater gav en ny dimension till historien.
Nästa projekt får nog bli att låta barnen spela den för varandra.
Jag länkar till några flanosar på nätet om Bockarna Bruse.
Här finns flanobilder.
Böcker på Engelska att skriva ut finns HÄR
och Här
Här finns jättefina bilder man själv kan måla
Bilderna kan lätt göras om till flanobilder.
Carpe Diem och ha en bra ny flanovecka

2 kommentarer:

  1. Vilken fin blogg du fixat till. Jag la genast till en länk på bloglovin. Jag kommer garanterat använda flera av dina tips och ideér... var så säker.

    SvaraRadera