fredag 14 januari 2011

Historien om Mullvaden som ville veta vem som hade gjort det!


Gissa om jag blev glad när Kizclub bjöd på historien om mullvaden. Bajseri är ett stort samtalsämne hos treåringarna i barngruppen. De trodde fröken hade fått fnatt idag när jag till och med läste en flano om deras samtalsämne. Lyckat blev det och alla fick chans att plocka ner en bajsbild.
Jag läste boken " Det var det fräckaste" för min son när han var så där tre fyra år gammal. Då var den alldeles ny. Vi hade våldsamt roligt åt den och jag hoppas att ni tycker det samma. Författeren heter Werner Holzwart och de underbara teckningarna har Wolf Erlbruch gjort.
Texten har jag kortat ner lite man får som sagt inte kopiera  rakt av. Jag berättade inte att det var en hund som gjort det utan barnen fick berätta för mig istället. Men det kan man göra som man tycker.
Tryck ut den och läs den. Alla barn jag läst både boken och flanon för tycker den är kanonbra och det gör jag också.... Så här är texten

Det var det fräckaste
Om den lilla mullvaden som ville veta vem som hade gjort det.

1. Alltihop började en dag när mullvaden stack upp huvudet ur sin håla för att se om solen hunnit upp.
Något brunt och avlångt kom nerdimpande och landade rakt i huvudet på honom.
2. Det var det fräckaste morrade mullvaden.
Vem var det? Och rakt i huvudet på mig.
3. Han frågade duvan som just flög förbi: Är det du som har gjort det här?
Nej! Sa duvan hur kan du tro det?  Jag gör så här: och slask landade en vit lös klick på marken. Då såg ju mullvaden att det inte var duvan.
4. Är det du som har gjort det här?  Frågade mullvaden hästen som betade på ängen. Nej! Hur kan du tro det? Jag gör så här! Och duns dråsade fem stora dyngbollar ner på marken.
5. Då gick mullvaden till haren. Är det du som gjort det här? Frågade han.
Nej! Sa haren jag gör så här. Då såg mullvaden massa små hårda kulor som landade på marken.
6. Strax intill stod geten och drömde. Är det du som gjort det här? Frågade mullvaden. Nej! Sa geten hur kan du tro det. Jag gör så här. En massa runda kluttar damp ner på gräset.
7. I hagen stod kon och idisslade. Är det du som gjort det här? Frågade mullvaden. Åh nej! Det där lilla. Jag gör så här.
En stor brun komocka landade på marken, då såg mullvaden att det inte kunde vara kon.
8. Han bestämde sig för att fråga grisen. Är det du som gjort detta? Nej! Sa grisen jag gör så här. Och sprutt låg det en stor hög på gräset.
Blä vad det luktade…
9. Då gick mullvaden till flugorna för de måste veta vem som hade gjort det.
Flugorna slog sig ner på mullvadens huvud, hm surrade de. Det måste vara en hund.
10. En hund tänkte mullvaden och då visste han vem som hade gjort det. Raskt ilade mullvaden upp på hundkojans tak. Och pling landade en liten svart plupp mitt i huvudet på hunden.
Glad och nöjd fortsatte mullvaden med sitt.

Ha en trevlig helg med både vila och rekreation och samla kraft till en ny härlig vecka; önskar Fröken Flano

1 kommentar:

  1. Jag läste denna flanosaga på mitt förra jobb och barnen älskade den också :) Vi gjorde lite prutt och bajsljud för att förstärka det ännu mer och de skrattade så fort de fick se första bilden av mullvaden i stort sett :P Underbart!

    SvaraRadera