tisdag 4 januari 2011

Till vildingarnas landNytt år men först ut blir en gammal saga. Den här gången ska jag lägga ut en riktigt gammal favorit. Maurice Sendaks Till Vildingarnas land. På Tes den engelska webbsidan för lärare hittade jag bilder perfekta för flano.
Jag blev jätteglad för det här är som sagt en favorit. Texten har jag hämtat från boken och bilderna från TES. Jag har försökt att få länken att fungera men inte lyckats. När jag loggat in på TES sökte jag på Maurice Sendak och första träffen jag fick var en powerpoint presentation från vilken jag använt bilderna. Några av bilderna har en arbetskamrat ritat för att förtydliga historien.
Till TES http://www.tes.co.uk/home.aspx kan man anmäla sig. Det kostar ingenting, men sidan är inte helt lättnavigerad. Jag har sökt på Early years och på författarnamn då har jag hittat roliga idéer.
"Till Vildingarnas land" är en abstrakt saga som passar bäst för lite äldre barn. Den är intressant att diskutera och ibland väcker den många frågor.
Jag har läst den många gånger för våra äldre barn och de har tyckt att den är både spännande och läskig. När jag arbetade med bilderna upptäckte jag att en vilding fattas. Jag lägger in den i bloggen imorgon.

Till vildingarnas land

1, Den kvällen när Max hade tagit på sig sin varg dräkt levde han bus på alla möjliga sätt så att hans mamma till slut ropade ”vilding” till honom.. Max morrade tillbaka ”Jag ska äta upp dig” och då blev han skickad i säng utan att få något att äta alls.
2. Samma kväll började det växa en skog i Max rum. Den växte tills taket var alldeles fullt med grenar och löv. Väggarna förvandlades till världen runt omkring och ett hav brusade fram.
3. Med en egen båt åt Max och han seglade iväg genom nätter och dagar. Vecka ut och vecka in. Långt bort till vildingarnas land.
4. När han kom till själva stället där vildingarna bor då röt de sina hemska rytanden. Gnisslade med sina hemska tänder, rullade med sina hemska ögon och visade sina hemska klor tills Max sa LUGN så tämde han dem med det gamla knepet att titta dem rakt in i deras gula ögon utan att blinka.
5. Då blev de rädda och kallade honom den vildaste vildingen och så gjorde de honom till kung över alla vildingarna och de förde oväsen och levde bus. – Sluta nu
Sa Max och skickade dem i säng utan någon kvällsmat
Men Max kände sig ensam och önskade att han varit hos någon som tyckte mest om honom av alla och då kände han långt borta lukten av god mat och då struntade han i att vara kung i vildingarnas land
6. Men vildingarna ropade och skrek, ”Åk inte är du snäll vi vill äta upp dig”
Vildingarna röt sina hemska rytanden gnisslade med sina hemska tänder och rullade med sina hemska ögon.
7. Men Max hoppade i sin båt och vinkade adjö. Han seglade tillbaka över ett helt år vecka ut och vecka in under nätter och dagar.
Rakt in i den kväll som fanns i hans eget rum där kvällsmaten väntade på honom och den var ännu varm. 


Jag kommer fortsätta att lägga ut sagor i den takt jag hittar eller hinner producera nytt. Förhoppningsvis någon gång i veckan. För vi har ett spännande år framför oss med en ny läroplan där språket är inskrivet i målen.
Det är ju ett ämne som jag brinner för. Alla sagor behöver man ju inte skriva ut utan plocka godbitarna ur kakan och använd det som intresserar er barngrupp. Eller använd ramsorna eller sagorna och berätta utan bilder. Det är helt upp till er hur bloggens innehåll används. Så.... Nu önskar Fröken Flano alla en riktigt god fortsättning på det nya året. Vi hörs snart...

1 kommentar: