söndag 7 mars 2010

Inspiration

Kanske tänker du Hur ska jag hinna? När ska jag göra alla de här flanosagorna.
Planeringstiden räcker bara till dokumentation och att skriva IUP.
Jag ska berätta hur jag gör. Det är absolut inget svar på att så här ska det gå till men på min Förskola har vi upptäckt en viss vinst.
Efter några år av vidareutbildning på universitetet kom jag tillbaka till Förskolan, en av mina kollegor som visste om mitt intresse för språkligt arbete föreslog att jag skulle dokumentera och iordningställa Förskolans Flanobestånd. Sagt och gjort det var vad jag gjorde. Jag satt i barngruppen med alla de barn som tyckte om att teckna, klippa, rita, måla runt mig och så rensade vi i alla gamla pärmar. Det som var trasigt och oanvändbart slängdes. Det som var kul och oanvändbart lagades och fixades till och så där höll vi på, jag och barnen. Vi skannade in alla sagor som vi ville spara för att de på ett enkelt sätt skulle kunna lagas och fixas till.
Vad var nu vinsten med detta då. Jo efter något halvår eller så började barnen fråga om inte de kunde få skriva egna flanosagor. Gissa om vi blev glada. Vilka sagor som producerades, det ritades och lamminerades. Barnen skrev själva med viss hjälp sina sagor på datorn och alla vågade de sitta framför flanotavlan och berätta sin egen saga för kamraterna. Alla längtade efter sin tur och föräldrarna var omåttligt stolta när deras telnings verk dokumenterades.
När flanotillverkningen avtog producerade de unga författarna ramsor och berättelser.
Nu några år senare ritar och berättar de fortfarande historier för varandra.
Vilken stolthet och lycka att få vara med och skapa något som bidragit till så mycket inspiration för så många. För visst har det hållit i sig. De yngre barnen idag har redan börjat fråga om inte de kan få hjälpa till att måla eller fixa till den där flanosagan.
Så vad vill jag med det här inlägget då? Jo gör i ordning sagorna tillsammans med barnen. Vinsten är jättestor och det blir en verksamhet som inspirerar till ett eget skapande. Det är något som vi alla mår bra av.
Ingen flano kommer med i detta inlägg men jag har några på gång...

1 kommentar:

  1. Vilken härlig sida du har ... och vilken inspiration ... den skall jag spara bland mina favoriter ... kolla gärna min egen blogg (inte så uppdaterad som den här) där jag delar med mig av mina tips och idéer ...

    /Martin

    blogg.forskolefolket.se

    SvaraRadera